Het Morele Brein

Van 2014 tot 2018 was ik promovendus in het Decision Neuroscience Lab van het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag in Nijmegen. Van 2018 tot 2020 was ik postdoctoraal onderzoeker in het Social & Affective Neuroscience Lab aan Brown University.
 

In mijn wetenschappelijke werk probeer ik erachter te komen hoe sociaal gedrag werkt. Waarom delen we ons geld soms met anderen, waarom helpen we de buurvrouw met haar boodschappen, en waarom brengen we een gevonden portemonnee terug naar de rechtmatige eigenaar? Wanneer voelen we ons verantwoordelijk of schuldig voor het lijden van een ander, en waarom doen we soms ons best om dat lijden te verlichten? En hoe komen we erachter welke morele principes iemand anders hanteert?

Door inzichten uit de economie, psychologie en neurowetenschap te combineren peuteren we het deksel van de black box in onze bovenkamer, en onthullen we, stukje bij beetje, hoe het kan dat mensen goed voor elkaar zijn.

Voor De Groene Amsterdammer schreef ik in 2015 een artikel over het altruïstische brein. Lees het hier. In januari 2019 promoveerde ik op het proefschrift Models of morality in behavior and brain, dat binnenkort ook online te lezen is. Ik was bij Dr. Kelder & Co op Radio 1 te gast om te vertellen over mijn promotie-onderzoek, en Stan van Pelt schreef er in Vox een mooi artikel over. Voor Psychology Today schreef ik een blog over de psychologie achter politieke polarisatie.

PhD thesis Models of Morality in Behavior and Brain

Bij De Kennis van Nu leg ik een van mijn experimenten uit: