Interdisciplinair onderzoek voor een mentaal gezonde samenleving
De onzekerheidsparadox
VERWACHT IN 2025 BIJ ATLAS CONTACT:
We leven in steeds grotere voorspelbaarheid. Dankzij digitale middelen weten we precies waar onze vrienden en familie uithangen, hoeven we de deur niet meer uit voor boodschappen of zakendeals, en daten we zonder ooit een blauwtje te lopen in de kroeg.
Tegelijkertijd wordt onze leefwereld steeds onzekerder. Door klimaatverandering, oorlog en kunstmatige intelligentie staan onze banen en huizen op de tocht. Het pensioenstelsel moet op de schop en de zorg wordt onbetaalbaar. En sinds de toeslagenaffaire is de overheid, die dit alles moet oplossen, niet meer te vertrouwen.
Deze twee trends beginnen steeds harder met elkaar te botsen. In ons persoonlijke leven raken we gewend aan controle en voorspelbaarheid, maar op maatschappelijk niveau is ons bestaan meer en meer onzeker. In mijn onderzoek heb ik gezien waar dit toe leidt: van studenten met prestatiedruk tot polariserende Democraten en Republikeinen in de VS. Allemaal voelen we hoe onze hang naar veiligheid getart wordt door culturele, economische en politieke aardverschuivingen.
De natuurlijk reactie is om nog verder in je schulp te willen kruipen. Maar dat is problematisch, omdat de uitdagingen van de eenentwintigste eeuw juist enorme moed vereisen, en veranderzin. Hoe kunnen we omgaan met de dreiging van een nucleaire oorlog of een geopolitieke machtsverschuiving als we het zelfs spannend vinden om een praatje aan te knopen met de kassière?
In dit boek wil ik de verrassende psychologie van onzekerheid blootleggen. Hoe zijn we verslaafd geraakt aan zekerheid, en hoe komen we van deze verslaving af zodat we de uitdagingen van de komende decennia aankunnen?