_DSC8475_edited.jpg

Jeroen van Baar (Apeldoorn, 1990) is neurowetenschapper en publicist. Hij onderzoekt de wonderlijke wijze waarop de hersenen onze sociale wereld vormen: van prestatiedruk en moraliteit tot politieke polarisatie.

Jeroen studeerde psychologie en cognitieve neurowetenschap in Utrecht en Parijs. Hij promoveerde in januari 2019 aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen op de psychologie en neurowetenschap van moreel gedrag. Vervolgens onderzocht hij als postdoc aan Brown University hoe politieke polarisatie ontstaat in het brein.

In het najaar van 2013 nam hij deel aan de Nationale DenkTank, waarin hij met 25 anderen vier maanden lang nadacht over de toekomst van gezondheidszorg in Nederland. In januari 2014 publiceerde hij het boek De prestatiegeneratie: een pleidooi voor middelmatigheid, waarin hij de prestatiedrang van zijn eigen generatie onder de loep neemt. En in 2016 was hij lid van de BKB Academie, een trainingsprogramma over politieke campagnes en media.

Als maatschappelijk geëngageerde wetenschapper publiceerde Jeroen wetenschapsjournalistieke stukken in onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Donders Wonders en Psychology Today. Daarnaast geeft hij lezingen en interviews over hoe wetenschappelijke inzichten belangrijke maatschappelijke trends kunnen verklaren.

Academische publicaties: Google Scholar.

Foto: Anja Robertus