top of page

Politieke polarisatie

Tussen 2018 en 2020 deed ik hersenonderzoek naar politieke polarisatie in de Verenigde Staten. Als postdoctoraal onderzoeker werkte ik in het Social & Affective Neuroscience Lab aan Brown University. Meer dan 40 sterk politiek geëngageerde Amerikanen kwamen langs in ons lab voor een 1,5 uur durende hersenscan en een aantal andere metingen.


We ontdekten dat de hersenen van conservatieve en liberale Amerikanen verschillend reageren op politieke filmpjes. De omvang van deze 'gepolariseerde hersenreactie' hing weer samen met andere menselijke eigenschappen, waarvan onzekerheidstolerantie de belangrijkste is. Kort samengevat: mensen met een lagere onzekerheidstolerantie hebben meer behoefte aan een duidelijk afgerond verhaal over de wereld—en hebben daarom een meer gepolariseerde voorstelling van politieke issues. En dat bepaalt zelfs hoe onze hersenen politieke informatie verwerken.


Lees er meer over in Psychologie Magazine (pdf), De Volkskrant(pdf), of Psychology Today. In De Balie gaf ik een lezing over dit onderwerp (zie hieronder).

bottom of page